Pri izbiri ogrevanja z obnovljivimi viri energije, nas nobena pot ne vodi več mimo toplotnih črpalk. Z odličnimi izkoristki in učinkovitostjo delovanja so toplotne črpalke primerne za neprekinjeno delovanje in nudijo popolno udobje. Z njo pozimi prostore grejemopoleti jih lahko hladimo, vse dni v letu pa imamo toplo vodo.

 

PREDNOSTI TOPLOTNE ČRPALKE

Sistemi s toplotnimi črpalkami omogočajo energetsko, ekološko in investicijsko ugodno ogrevanje in hlajenje objektov. Za delovanje sistema je potrebno zgolj 25% pogonske energije, zato lahko toplotna črpalka za le 1/3 stroškov ogreva eno ali več družinsko hišo vseh 24 ur na dan. Potrebuje le zadostno količino toplote in ustrezen temperaturni nivo grelnega medija. 

Prednosti toplotnih črpalk pred klasičnimi viri ogrevanja so seveda tudi stroški, ki jih imamo z ogrevanjem kot tudi zmanjšanje onesnaževanja okolja, zaradi manjše porabe energije in izpustov škodljivih snovi.

 

ZAKAJ TOPLOTNA ČRPALKA?

Vsi želimo zmanjšati nepotrebne stroške. Eno od področij, kjer ima običajna družina največje izdatke je ogrevanje hiše. Zakaj bi torej plačevali visoke cene za ogrevanje, če lahko bistveno zmanjšamo svoje stroške z vgradnjo toplotne črpalke. 

Toplotne črpalke nudijo popolno toplotno udobje za stanovanjske in poslovne objekte. So trajnostna energijska rešitev za ogrevanje, pripravo sanitarne tople vode in hlajenje, odlikujeta pa jih tudi izjemna energijska učinkovitost in nizka raven izpustov CO2.

 

KATERA TOPLOTNA ČRPALKA?

Večkrat se srečamo z dilemo o tem, katera toplotna črpalka pomeni pravilno izbiro. Preden se začnemo prebijati skozi ponudbe vseh različnih proizvajalcev je ključnega pomena, da si postavimo vprašanje:

1. Kakšno toplotno črpalko potrebujem?

Odgovor seveda ni enak za vsako hišo. Prava rešitev je seveda odvisna od ogrevalnega sistema, lokacije objekta, želj uporabnikov,... Jasno je, da v hišo, kjer so vgrajeni klasični radiatorji in je energetsko potratnejša, nizkotemperaturna toplotna črpalka ne sodi. Takrat postanejo prednosti visokotemperaturne toplotne črpalke najbolj očitne. Obe različici, nizkotemperaturni sistem in visokotemperaturni sistem imata svoje prednosti. Nizkotemperaturni spekter odlično pokriva Daikin Altherma LT, ki pri nižjih temperaturah izhodne vode dosega visoko učinkovitost, visokotemperaturni spekter pa je domena dvostpenjskih toplotnih črpalk, kot je Daikin Altherma HT. Pri nižjih temperaturah izhodne vode se seveda dva plinska kroga in dva kompresorja ne obrestujeta v želeni meri. Pravo učinkovitost Daikin Altherma HT pokaže šele pri temperaturah izhodne vode nad 50°C (max do 80°C), kjer še vedno dosega SCOP vrednost v bližini 3, kar je pri takih temperaturah bistveno boljše od nizkotemperaturnih toplotnih črpalk. 

2.Moja hiša ima radiatorje. Sklepam, da potrebujem visokotemperaturno črpalko?

To drži za veliko večino primerov. Temperaturni režim na radiatorjih je navadno 65/55°C. To pomeni, da je temperatura vhodne vode 65°C, temperatura izhodne vode pa 55°C. Takih temperatur nizkotemperaturna toplotna črpalka ne bi zmogla, zato je visokotemperaturna Daikin Altherma HT tu prava odločitev. Če bi za primer vzeli malce starejši objekt v okolici Ljubljane s toplotnimi potrebami v višini 12kW, bi to pomenilo, da bi 11kW Daikin Altherma HT s pomočjo dodatnih linijskih grelcev brez težav pokrivala toplotne potrebe objekta. 

3. Ne želim, da toplotna črpalka za svoje delovanje uporablja grelce. Grelci imajo vendar bistveno slabši izkoristek kot toplotna črpalka.

To sicer drži, vendar če upoštevamo dejstvo, da bi v zgornjem primeru na podlagi simulacije predvidoma obratovali skupno le 20 ur v celotni ogrevalni sezoni, menim, da se lahko strinjamo, da to bistveno ne doprinese k višjim ogrevalnim stroškov. Teh 20 ur torej pomeni, da bi grelci obratovali približno 0,5% časa. Grelci so namenjeni izključno pokrivanju "špic", ne pa vsakodnevnemu obratovanju in odtaljevalnim ciklom. 

4. Imam starejši objekta z radiatorji, vendar sem v lanski sezoni povečal debelino izolacije. Še vedno potrebujem visokotemperaturno toplotno črpalko?

V takem primeru ni več obvezna uporaba visokotemperaturne toplotne črpalke. S povečanjem izolacijskega sloja na ovoju stavbe so se bistveno zmanjšale toplotne izgube objekta, v primeru, da so bila zamenjana tudi okna z varčnejšimi, vsekakor obstaja možnost uporabe nizkotemperaturne toplotne črpalke. Ohranili bi tudi lahko obstoječe radiatorje, saj bi kljub nižji temperaturi vstopne vode in hkrati nižji moči njihova toplotna oddaja še vedno zadoščala pri spremenjenih pogojih, tj. pri boljši izoliranosti objekta in varčnejših oknih. V takem primeru se lahko vaš objekt obravnava podobno kot novogradnja s talnim ogrevanjem. Še vedno bi rabili nekaj stopinj toplejšo vodo za ogrevanje kot pri talnem ogrevanju, vendar pa bi tako temperaturo skoraj zagotovo lahko zagotavljala nizkotemperaturna toplotna črpalka.

 

Toplotne črpalke zrak-voda koristijo naravno toploto atmosferskega zraka vendar ne le za ogrevanje hiše in sanitarne vode, temveč tudi za hlajenje hiše na cenovno ugoden in okolju prijazen način.

Glede na način delovanja poznamo toplotne črpalke:

voda-voda, zemlja-voda in zrak-voda.

 

Delovanje toplotne črpalke

 

Po vsej Evropi je nameščenih več milijonov toplotnih črpalk in z vse večjo ozaveščenostjo o očitnih prednostih sistema toplotne črpalke ta trg raste izjemno hitro. Najnovejše raziskave kažejo, da se je prodaja toplotnih črpalk v zadnjih petih letih podvojila. 

Sofinanciranje Eko Sklada 

Ker gre za okolju prijazen vir energije, investicije podpira tudi Eko sklad. Pred nakupom bodite pozorni na nepovratna sredstva in garancijo naprave. Veliko toplotnih črpalk različnih proizvajalcev je vpisanih na seznamu Eko sklada, iz tega naslova lahko pridobite tudi do 25% višine investicije nepovratnih sredstev. Višina nepovratnih sredstev je odvisna tudi od letnega COP-ja (faktor učinkovitosti). COP pomeni dejansko razmerje med vloženo električno energijo in pretvorjeno toploto.  Pri 1 kWh električne energije lahko dobite tudi do 6 kWh toplote, stroški ogrevanja pa so prav zaradi sposobnosti pretvorbe bistveno nižji. Ker pa je investicija v sistem toplotne črpalke dolgoročna investicija, bodite pozorni tudi na dano garancijo. Poleg garancije je pomembno, da vam dobavitelj nudi tudi servisno storitev. Dobra popradajna skrb za kupca je velikokrat bolj pomembna kot predprodajna in odraz kvalitete proizvajalca, dobavitelja ali prodajalca. Garancija je veljavna samo v primeru zagona sistema s strani pooblaščenega servisnega osebja. 

Izvedba del

V našem podjetju vam pri postavitvi sistema s toplotno črpalko najprej svetujemo pri izbiri vira ogrevanja. Ker takšni sistemi niso enostavni in zahtevajo kar nekaj izkušenj na tem področju, vam bomo pripravili celoten projekt za izvedbo. Pripravili vam bomo ponudbo opreme, jo dobavili, ter poskrbeli za izvedbo montaže in priklopa opreme.

 

Naročite se na naš e-poštni seznam in ostanite na tekočem z vsemi našimi super ponudbami in novicami.


 

 

 

Informacije

KLIMA AS d.o.o.
Ulica Jožeta Jame 12
1000 Ljubljana

Telefon: (01) 500 81 14
FAX: (01) 500 81 15
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.